dinsdag, oktober 14, 2008

Oudewijvenzomer

Nazomer
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De nazomer is een periode in de periode begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn.

Tussen begin september en half november daalt de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden. Toch zijn er ook in deze tijd nog regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken.

De opleving van de zomer is zo opmerkelijk dat de nazomerperiodes in verschillende landen eigen namen hebben gekregen.

In Nederland spreken we wel van oudewijvenzomer, afkomstig van het Duitse Altweibersommer. Oorspronkelijk komt het begrip oudewijvenzomer uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld; het spinnen van deze lotsgodinnen beeldde het spinnen van de menselijke levensdraden uit. De term "oudewijven" kan ook terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

In Nederland en Vlaanderen wordt een zomerse periode rond 29 september wel Sint Michielszomertje genoemd, begin oktober heet dat kranenzomer, rond 11 oktober Sint Gummaruszomertje en 11 november spreekt men van de Sint Maartenszomer.

De Zweden noemen mooi nazomerweer Brittazomer, afgeleid van de heilige Brigitta (8 oktober), in Tsjechië spreekt men van de Sint Wenzelszomer (28 september), Engeland noemt het "St. Luke's little summer" (18 oktober), Frankrijk "l'été de St. Dénis" (vanaf 9 oktober) en Italië noemt warmte rond midden oktober de zomer van Theresia. Duitsland kent naast de "Altweibersommer" (eind september) ook "Allerheiligensommer" (begin november) en in het noorden van Noord-Amerika staat de nazomer bekend als "Indian Summer". Rusland heeft de "babje ljeto", wat vrouwenzomer betekent. Een verklaring voor deze naamgeving is dat de Russische zomer maar kort zou zijn, net als het geluk dat een Russische vrouw in haar leven heeft.

Vaak zit geluk in hele kleine dingen, kijk maar eens.....







Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails