Wat gaan we doen? Wat hebben we al gedaan? Wat is ons overkomen? Waar genieten we van? Waar kunnen we ons over opwinden? Wat zit er mee en wat zit er tegen? Wie zagen we? Waar zijn we geweest? Hoe is dat zo gekomen? Ben je benieuwd? Bijna elke dag een nieuw blog!
zondag, januari 10, 2010
Semla
Vandaag vond ik in mijn mailbox de nieuwsbrief van Noords en daarin stond het volgende berichtje:
1 januari: Semlor!
Op 1 januari zijn de Zweden blij. En niet alleen omdat het nieuwe jaar is begonnen, maar ook omdat ze hun heerlijke Semlor weer kunnen maken. Een ‘Semla’ is meer dan alleen maar een lekker gebakje: het is deel van de Zweedse cultuur. En dat al sinds 1541! De naam ‘Semla’ stamt af van het Latijnse woord Semila wat betekent: meel van zeer goede kwaliteit. Andere namen voor dit lekkers zijn: ‘Fastlagsbulle’, ‘Fettisdagsbulle’ of ‘Hetvägg’. De Semla lijkt op het Nederlandse soesje, maar smaakt toch wezenlijk anders. Er is ook een groot verschil tussen de Zweedse bolletjes en bijvoorbeeld de Finse of Deense: in Zweden is er rijkelijk room en heerlijk amandelspijs in verwerkt. Traditioneel worden deze Semlor gegeten op iedere dinsdag tot aan Pasen, beginnend dus op 1 januari.
Semlor, de traditionele variant
ingrediënten
Voor de bolletjes:
100 gram boter
300 cc melk
75 gram gist
Zout
100 cc suiker
1 ei
Voor de vulling:
150 gram amandelspijs
50 cc melk
200 cc slagroom
poedersuiker
warme melk
bereiding
smelt de boter in een pannetje en voeg de melk toe. Verwarm tot handwarm.
In een kom meng je de gist met een snufje zout en de suiker. Voeg boter/melk toe, samen met het ei. Goed mengen. Voeg beetje bij beetje de bloem toe.
Laat het deeg ca. 10 minuten rijzen.
Kneed het deeg een beetje door en maak er kleine bolletjes van en leg ze op een bakblik. Laat het deeg dan nogmaals ca. 30 min. goed rijzen. Bestrijk de bolletjes met het geklutste ei.
Bak de bolletjes in een ca. 7 minuten in de oven. De Semlor zijn klaar als ze licht en hol aanvoelen. Laat de Semlor goed afkoelen voordat je ze vult.
Vullen:
Snijd de bovenkant van de Semlor en bewaar deze. Hol het soesje uit en bewaar ook de kruimels. Meng de kruimels met de amandelspijs en melk. Verdeel dit mengsel over alle Semlor. Klop dan de slagroom stijf (zonder suiker!) en spuit de slagroom over de spijs. Leg het topje op de Semla terug.
Serveren:
Op een bord met een laagje warme melk en bestrooi de Semla met poedersuiker.
Tip: Noords verkoopt allemaal handige bakspullen, o.a een vrolijke spuitzak en mooie bakkommen. Maar ook bijzonder servies om de Semlor op te serveren.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Wanneer kunnen we ze komen proeven? Hoeft niet persé op een dinsdag hoor....
Een reactie posten