dinsdag, augustus 16, 2011

Skyttehusetscamping Silkeborg

Vanuit Jelling reden we via een prachtige route naar de volgende camping op ons lijstje, Skyttehusetscamping. Een voor ons nog onbekende camping, maar de informatie en foto's op de site van de camping waren veel belovend. We werden hartelijk ontvangen door de eigenaresse van de camping, Benthe. We mochten zelf een plaats uitkiezen op het tentenveld. We vonden een prachtige plek tussen, voor zover wij het konden inschatten, 3 Nederlandse vouwwagens ( waaronder een hele oude Holtkamper) direct aan het water van de Svejbæk Snævring.
Onze Holtkamper stond weer snel en mooi strak! Met een lekker kopje koffie installeerden we ons voor de tent en zagen de bootjes en kano's zo voor onze tent langs komen. 's Avonds wierpen we ons eerste hengeltje al uit.

















Silkeborg ligt aan de Gudenå, de langste rivier van Denemarken. De rondvaartboot Hjejlen, 150 jaar oud dit jaar en daarmee de oudste varende stoomboot van Denemarken, vaart over de meren rondom Silkeborg naar Himmelbjerget, het hoogste punt in deze regio.
Ook bij Skyttehusetscamping is er een opstapplaats voor de Hjejlen. Daar gingen wij aan boord. We kochten kaartjes voor de hele rondvaart ( je kunt ook kortere stukjes met de boot overbruggen). Het was deze dag bijzonder mooi weer en er waren dan ook veel mensen aan boord. Omdat het zo'n smalle boot is, merk je het meteen als er iemand op de boot gaat lopen, dan helt de boot ver over naar de zwaarste kant. Het ziet er erg "gevaarlijk uit" als de boot zo scheef hangt ( dat zagen wij al vanaf ons mooie plekje aan het water waar we de boot 4 keer per dag zagen langskomen), maar volgens de medewerkers aan boord is het echt wel veilig. Eerst van Skyttehusetscamping naar de Himmelbjerg, daar stapten veel mensen uit, maar wij beleven zitten en konden zo mooi op het zonnedek voor op het schip gaan zitten. Van de Himmelbjerg door naar Laven. In Laven kon je uitstappen om met de trein weer terug naar Silkeborg te rijden, maar wij bleven lekker zitten en voeren via de Himmelbjerg en de camping weer verder naar Silkeborg. We zagen in Silkeborg prachtige huizen met tuinkamers aan het water. In Silkeborg aten we een heerlijk ijsje samen met Emma en Geerte en hun ouders en na een korte pauze gingen we weer aan boord om ons terug te laten varen naar de camping. In totaal zaten we 4 uur aan boord en het was geweldig.




















Buurmeisje Emma wilde graag varen op het meer en kocht tijdens een bezoek aan Arhus een rubberen roeiboot. Maar Emma vond het wel een beetje spannend en bleek niet zo'n held op en in het water en was dan ook blij dat Benthe wel samen met haar een stukje wilde varen.






In het meer bij de camping kun je ook zwemmen, maar wel een beetje langs de kant ivm de voorbij varende boten. Benthe, Brecht en Emma hadden de eerste keer wel last van koudwatervrees, maar daar hadden ze iets op bedacht: aftellen van 3 naar 0 en dan met z'n 3-en tegelijk een duik in het frisse water. En er was er niet één die bleef staan.











Spøttrup Borg is het best bewaard gebleven kasteel van Denemarken en bevindt zich in het noordwesten van de gemeente Skive, in het noorden van Midden-Jutland
In 1404 schonk Johan Skarpenberg de grond waarop later het kasteel werd gebouwd aan de bisschop van Viborg. Rond het jaar 1500 werd aan het met de Limfjord verbonden Spøttrupmeer begonnen met de bouw van het bakstenen kasteel. In eerste instantie werden twee parallelle langhuizen in oost-westrichting gebouwd, verbonden door een korte oostelijke vleugel. In het westen werd een muur met vooruitspringende middentoren met poort gebouwd. De hoogste verdieping bevatte oorspronkelijk ramen, maar deze werden al vlug veranderd in schietgaten naar alle richtingen. Van hieruit konden aanvallers buiten de omwalling worden beschoten. In 1534 werd het kasteel tijdens een aanval brand gestoken, maar kon men het toch niet veroveren.

Na de reformatie kwam het kasteel in 1536 in het bezit van de kroon. Frederik II van Denemarken schonk het in 1579 aan de edelman Henrik Below. Deze verbouwde de zuidvleugel tot woning en vergrootte de vensters. De hoogste verdieping, waar de schietgaten zich bevonden, kwam te vervallen. Op de binnenplaats werden twee trappenhuis-torens gebouwd.

Begin 18e eeuw werd het kasteel verkocht aan Axel Rosenkrantz af Glimminge en zijn vrouw Karen Pedersdatter Reedtz, van een oud adellijk geslacht uit Denemarken. Hun zoon Mogens Rosenkrantz af Glimminge liet nog wat kleine veranderingen aan het gebouw uitvoeren. Rond 1935 werd het kasteel door de Deense staat aangekocht en gerestaureerd. De restauratie duurde tot 1941. Juist in de week dat wij bij de borg gingen kijken was er een Middeleeuwse markt. er was van alles te doen. We zagen riddergevechten, Benthe en Brecht trokken Middeleeuwse kleren aan en gingen op de foto, Brecht kocht een peperkoek, de meiden deden ringsteken op een houten paard, Brecht zat in een middeleeuwse draaimolen en liet haar haar invlechten door een "middeleeuwese kapster". Deze Noorse kapster heeft zich helemaal verdiept in de middeleeuwse haarmode en -trends in de noordelijke landen. Zelf had zij haar haar kastanjerood gekleurd en ik vroeg haar of dat ook gebruikelijk was in de Middeleeuwen. De kapster vertelde dat henna vooral in de landen rond de Middellandse Zee werd gebruikt om het haar te kleuren. In de noordelijke landen was blond haar populair en werd als schoonheidsideaal gezien. De scandinavische vrouwen en mannen maakten hun (baard)haar nog blonder met behulp van urine en citroen en door het te laten bleken in de zon. Later werd blond haar steeds meer geassocieerd met de prostitutie en werden de prostituees verplicht om een pruik te dragen. Zo hoor je nog eens wat.










































Al de hele week zagen wij, al dan niet enigszins aangeschoten Deense mannen en een enkele nuchtere vrouw 's avonds een poging wagen om op de, wat wij de surfboordfiets noemden, weg te fietsen over het meer. Een enkele vrouw hebben wij dit inderdaad succesvol zien doen. De andere pogingen strandden eigenlijk bijna allemaal al na enige meters vanaf de botensteiger. Op onze laatste avond wilde ook buurvrouw Josee het proberen, maar ook zij lag na enkele meters al volledig gekleed in het water. Maar volgens Josee kwam het door een golf van een voorbij komende boot.
Buurman Eddie beloofde de kinderen het de volgende ochtend te doen. En natuurlijk stonden wij de volgende morgen aan de kant om met goedbedoelde adviezen Eddie het water over te krijgen, de beste stuurlui staan immers aan wal. Maar ook Eddie verloor al snel zijn evenwicht en viel in het water. Helaas. Benthe wilde het nu ook proberen en als het Benthe zou lukken, dan wilde Emma ook wel. Buurman Eddie hielp Benthe op de waterfiets en riep nog " ik heb je niet meer vast, je bent nu helemaal los" en daar fietste Benthe een mooi rondje over het water. Stoer!





Benthe, Brecht en Kati

2 opmerkingen:

kramam zei

Heerlijke foto's Susan! Ik heb je blogs wel gemist.
Groetjes, Anita

kramam zei

Hé, nog veel meer foto's.
Práchtig hoor, je hebt vast genoten. Jullie meiden staan er altijd zo leuk op! Nou ja, dat ligt natuurlijk ook aan de fotograaf. De kleuren spatten echt van mijn scherm.
Brecht in dat middeleeuwse jakje met hoed vind ik bijzonder mooi.
Liefs, Anita

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails