zondag, januari 10, 2010

Semla



Vandaag vond ik in mijn mailbox de nieuwsbrief van Noords en daarin stond het volgende berichtje:

1 januari: Semlor!

Op 1 januari zijn de Zweden blij. En niet alleen omdat het nieuwe jaar is begonnen, maar ook omdat ze hun heerlijke Semlor weer kunnen maken. Een ‘Semla’ is meer dan alleen maar een lekker gebakje: het is deel van de Zweedse cultuur. En dat al sinds 1541! De naam ‘Semla’ stamt af van het Latijnse woord Semila wat betekent: meel van zeer goede kwaliteit. Andere namen voor dit lekkers zijn: ‘Fastlagsbulle’, ‘Fettisdagsbulle’ of ‘Hetvägg’. De Semla lijkt op het Nederlandse soesje, maar smaakt toch wezenlijk anders. Er is ook een groot verschil tussen de Zweedse bolletjes en bijvoorbeeld de Finse of Deense: in Zweden is er rijkelijk room en heerlijk amandelspijs in verwerkt. Traditioneel worden deze Semlor gegeten op iedere dinsdag tot aan Pasen, beginnend dus op 1 januari.
Semlor, de traditionele variant

ingrediënten

Voor de bolletjes:
100 gram boter

300 cc melk

75 gram gist

Zout

100 cc suiker

1 ei
Voor de vulling:

150 gram amandelspijs

50 cc melk

200 cc slagroom

poedersuiker

warme melk


bereiding

smelt de boter in een pannetje en voeg de melk toe. Verwarm tot handwarm.

In een kom meng je de gist met een snufje zout en de suiker. Voeg boter/melk toe, samen met het ei. Goed mengen. Voeg beetje bij beetje de bloem toe.

Laat het deeg ca. 10 minuten rijzen.

Kneed het deeg een beetje door en maak er kleine bolletjes van en leg ze op een bakblik. Laat het deeg dan nogmaals ca. 30 min. goed rijzen. Bestrijk de bolletjes met het geklutste ei.

Bak de bolletjes in een ca. 7 minuten in de oven. De Semlor zijn klaar als ze licht en hol aanvoelen. Laat de Semlor goed afkoelen voordat je ze vult.

Vullen:

Snijd de bovenkant van de Semlor en bewaar deze. Hol het soesje uit en bewaar ook de kruimels. Meng de kruimels met de amandelspijs en melk. Verdeel dit mengsel over alle Semlor. Klop dan de slagroom stijf (zonder suiker!) en spuit de slagroom over de spijs. Leg het topje op de Semla terug.

Serveren:

Op een bord met een laagje warme melk en bestrooi de Semla met poedersuiker.

Tip: Noords verkoopt allemaal handige bakspullen, o.a een vrolijke spuitzak en mooie bakkommen. Maar ook bijzonder servies om de Semlor op te serveren.

1 opmerking:

Hilde zei

Wanneer kunnen we ze komen proeven? Hoeft niet persé op een dinsdag hoor....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails